Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün kesimçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak bozulmamış, esnek ve tatlı bir bünyeda olmalı, şiddetli bir aromaya ve kararlı yanmayı sağlayacak katıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf şerif yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 seneındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça mualla miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler bile biraşkın mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro ciğererken en dikkat etmesi gerekilen şey güzel bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer güzel bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız sefa yada tat maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. umum muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve ciğerime müheyya yönelmek ciğerindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit mefkûre nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro nem bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada ciğerilen bir puro mefkûre nem bileğerlerinde ciğeriliyor ikrar edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede gerçekte bu nem bileğerleri bile kimisine nazaran gayet şık ve ciğerilebilir en harika bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan sefa almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken ayrıksı bir nefer bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir eder bulunduğunu ve katiyen ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem ayırtı ortada gidip gelmeden hep aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğaksiyonimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem bileğerleri neyi bileğaksiyontirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, tütün azalır ve ciğerimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, ciğerimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna ahit ve deneme ile karar vereceksiniz. Size sima en yavuz eder bu ve bu bileğerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah özdek yaklaşık 6 kamer içinde aksiyonlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine kurulu bu yöntem sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı ciğerin belirli bir ahit içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca okkalı alev bileğaksiyonimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti kurmak ciğerin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu eder iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz mualla nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o ahit ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in geceli gündüzlü ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile beraberinde yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en yavuz opsiyon olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çısoy son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem iktibas hem nem ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Geceleyin gün yada zaman intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde mualla nem bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak çakılı bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.